Bolån eller bostadslån är lån till en bostad, vilket kan vara en villa, ett fritidshus eller en lägenhet. När det är dags att lägga bud på ett objekt då är det också dags att införskaffa ett lånelöfte. Lånelöftet är bundit till den bank eller låneinstitutet som utfärdat det och är en garanti för att du ska få låna pengar upp till en viss nivå.

Bolån

Det finns lika många varianter av bolån som det finns objekt då lösningarna är mycket flexibla. Man kan välja på olika bindningstider och man kan dela upp bolånet i flera olika delar med olika bindningstider. Man kan också ta ett bolån med räntetak som har rörlig ränta med ett maxtak. Grunden till vilka olika alternativ du kan välja mellan är värderingen av din bostad tillsammans med din ekonomiska situation. Tänk alltid på att ränteläget snabbt kan förändras så räkna alltid med att du ska klara en viss räntauppgång.

Lånelöfte

Lånelöftet ska du ha redo innan du lägger bud på en bostad. Det tar normalt två veckor att få fram ett lånelöfte så vänta inte till sista stund. Var medveten om att lånelöftet är ett tak på hur mycket du kan låna. Detta innebär inte att du måste låna detta belopp utan exakt lånebelopp och ränta fastställs inte förrän den dag du väl skriver under lånehandlingarna. Ett lånelöfte kostar normalt sett ingenting att utfärda så se därför till att ordna lånelöfte från flera olika banker eller låneinstitut. På så vis har du flera olika alternativ att välja mellan när det väl är dags att förhandla räntan. Det som behövs för att ordna ett lånelöfte är: 1. Uppgifter om dina inkomster, utgifter, tillgånger och skulder. 2. Uppgifter om tidigare uppskov, dvs uppskovsbeloppet som du finner i din senaste deklaration. 3. Den beräknade vinsten eller förlusten du du förväntas göra om du ska sälja en bostad samtidigt som du köper en ny.

Ordförklaring

Kontantinsats - Det beslopp du betalar kontant när du köper bostad, normalt 10% av köpeskillingen.

Köpeskilling - Det pris du betalar för bostaden.

Bottenlån - Det lån med bäst säkerhet och med bäst lånevillkor kallas bottenlån. Normalt upp till 85% av bostadens marknadsvärde.

Amorteringstid - Den tid på vilket du betalar tillbaka lånet

Topplån - är den dyraste delen av lånet. Lånar du mer än 85% av bostadens värde så kallas denna del topplån.

Säkerhet - Banken eller låneinstitutet måste ha en garanti för att du ska få låna pengar av dem. Du måste därför ge dem rätten att sälja din bostad och ta tillbaka sina pengar om du inte kan betala tillbaka lån och ränta i framtiden.