Låna pengar till bil

Låna till bil är idag väldigt vanligt. Precis som med andra lån så behöver banken när man ska ta ett billån ha bilen som säkerhet för att du ska få låna pengar. Normalt kan du låna ända upp till 80% av bilenspris. Resterande 20% måste du betala kontant eller med en inbytesbil.

Det spelar ingen roll om bilen är ny eller begagnad. Billånet ska dock normalt vara tillbakabetalt innan bilen är tolv år gammal. Lånebeloppet måste även överstiga ett visst belopp, vanligtvis 30 000kr, för att man ska få lova att ta ut ett billån. Ytterligare ett krav är att bilen köps av en auktoriserad handlare. Återbetalningstiden för lånet varierar mellan två och sju år, beroende på hur gammal bilen är. Se till att du inte behöver betala för att lösa lånet i förtid om du skulle vilja detta. Normalt så måste du genast betala tillbaka billånet om du säljer bilden under avbetalningstiden.

Privatlån – ett alternativ till billån

Det är idag vanligt att aktörer marknadsför billån som i själva verket är ett privatlån / blancolån. Skillnaden är då att du inte behöver någon säkerhet på ditt lån och därför kan låna 100% av bilens värde. Räntan är ofta något högre vid denna typ av produkter än när du tar ett faktiskt billån.

Billån med säkerhet

När du tar ett billån måste du normalt använda bilen som säkerhet för lånet. Detta innebär att bilen kan bli beslagtagen för en tvångsförsäljning om du inte betalar din skuld. För att kreditgivare, den som lånar dig pengar, ska vara säker på att få tillbaka hela skulden måste du betala 20% av bilens kostnad kontant. Detta ska täcka bilens initiala värdeminskning.

Har du bilen som säkerhet så får du ofta lägre ränta än på du lånar pengar utan säkerhet. Har du ett billån med bilen som säkerhet så försök att amortera en del på bilen så att du är säker på att du täcker bilens värdeminskning. Om du betalar för lite i amortering är risken att du den dag då du vill sälja bilen inte får tillräckligt betalt för att lösa skulden.

Billån utan säkerhet

Om du väljer ett billån utan säkerhet så innebär detta i praktiken att du tar ett blancolån. Kreditgivaren som lånar dig pengar har då ingen rätt att ta bilen i beslag. Om du inte återbetalar din skuld och skulden för billånet går till kronofogden så kommer dock en utmätning att göras. För att täcka ditt billån kan då bilen, eller huset, tvångsförsäljas. Att ta ett lån utan säkerhet är därför inte att föredra om du har tillräckligt med pengar för att kontant betala 20% av bilens kostnad.

Billån med betalningsanmärkning

Att ha en betalningsanmärkning kan göra det svårt att få lån till en bil. Väljer du att ha bilen som säkerhet så kan det vara lättare för dig att få ett billån när du har betalningsanmärkning.

Om du har en betalningsanmärkning så är det sällan lönt att kontakta de större bankerna. Ett tips är att istället vända dig till de mer nischade aktörerna med din förfrågan om billån. Då det kan vara svårt att veta i förhand om din ansökan kommer att bli godkänd så rekommenderar vi dig att kontakta flera olika långivare för att sedan jämföra deras erbjudande om billån med betalningsanmärkning. Välj den som passar bäst efter dina förutsättningar. Glöm dock inte att väga in kostnaderna både för ränta och för avgifter.

Att ta ett billån med betalningsanmärkning skiljer sig inte från lån i övrigt. Det innebär emellertid att du sannolikt får en högre räntekostnad än vad de får som inte har någon betalningsanmärkning. Detta beror på att långivaren bedömer risken att låna ut pengar som högre än normalt.

Billån ränta – Hur får jag bästa räntan på mitt billån

Räntan på billån varierar mellan olika långivare. Detta beror på att de bedömer risken att låna ut pengar till dig på olika sätt. Billån är idag en attraktiv produkt för långivarna om de kan ha bilen som säkerhet. Denna säkerhet gör att de vet att de kan få tillbaka sina pengar, vilket för dig betyder lägre ränta. På många håll kan du få så låg ränta på ditt billån som 2,99%.

När det är dags att ta ett billån så bör du undersöka vilken ränta du får från flera olika aktörer. Stäm av med din bank, vad de kan erbjuda. Ofta finns det dock mer nischade aktörer som kan erbjuda bättre ränta än de vanliga bankerna. För att vara säker på att du får den bästa räntan på ditt billån så rekommenderar vi att du gör en jämförelse hos någon av de större låneförmedlarna.