Upplysningscentralen (UC) är ett kreditupplysningsföretag som erbjuder hjälp att riskbedöma konsumenter när de ska ta lån. Att inte UC används av en långivare innebär dock inte att en kreditprövning uteblir. Därför innebär ett lån utan UC, endast att ett annat kreditupplysningsföretag används än just UC. Det finns dock en hel del företag som erbjuder lån utan UC.

Hur kan jag låna utan UC?

För många långivare är det naturligt att använda sig av UC för att få en bild av din ekonomiska situation. Det finns dock alternativ till UC som exempelvis Creditsafe, Bisnode och Soliditet. Om ett företag använder sig av något annat kreditupplysningsföretag än UC så innebär det normalt att de inte kan se om det finns någon tidigare kreditförfrågan genom UC. Detta är positivt för dig som vill låna utan UC, då de andra upplysningsföretagen då får en ”ren” upplysning.
De flesta företag gör någon typ av upplysning, men det går att låna pengar utan UC. Ofta är det smslån och snabblån som erbjuds utan UC, men de gör alltid någon form av kreditupplysning.

Varför vill man låna utan UC?

Det finns många personer som vill låna pengar utan UC, vilket oftast betyder att de inte vill att det görs en kreditupplysning. Detta kan bero på olika orsaker. Dels kan det bero på att en person har betalningsanmärkningar eller skulder hos Kronofogden, eller att personen har ansökt om många lån eller krediter på kort tid. Många kreditupplysningar hos UC leder ofta till sämre chanser att få lån.

Hur kan jag undvika att synas på UC?

Om du inte vill ha någon kreditupplysning registrerad på UC så är enklaste sättet att inte ansöka om någon form av kredit. För varje förfrågan om kredit eller lån du gör så syns detta via UC. Ett sätt att undvika för många förfrågningar via UC är att gå via en låneförmedlare. Låneförmedlarens roll är att utifrån dina uppgifter förhandla med flera olika långivare och presentera dem för dig. En fördel som detta för med sig är att endast en upplysning tas, trots att du får flera olika erbjudande. Det finns dock ingen låneförmedlare som kan hjälpa dig att hitta ett lån utan UC.

Missförstånd vid lån utan UC

Många tror att UC är samma sak som en kreditupplysning, men så är det inte. UC är endast ett av många kreditupplysningsföretag. UC är dock det största som används av många banker och låneförmedlare, vilket gör att de kan dela information med varandra. Enligt lag måste samtliga banker och kreditbolag göra en kreditupplysning vid en ansökan.

De som läste om lån utan UC jämförde även olika lånealternativ.