Betalningsanmärkning

Om du har fått en betalningsanmärkning så kan detta ställa till det en del i privatlivet. En betalningsanmärkning (ofta förkortat till anmärkning) gör det svårare för dig att låna pengar. En betalningsanmärkning påverkar dig dock mer än i bara lånesituationen. Du kan även få svårt att teckna olika typer av abonnemang, svårt att hyra bostad och mycket mer där det krävs en kreditupplysning.

Har du väl fått en betalningsanmärkning så ligger denna kvar i tre år. Under denna period bör du inte dra på dig fler anmärkningar då detta kan medföra ytterligare protokollföring i registret som gör det än svårare att låna pengar. Om din betalningsanmärkning är ny när du ansöker om ett lån, så bedöms du ofta hårdare av banken. Har du en betalningsanmärkning som är äldre så kan bankerna lättare se det som en historisk händelse och ha överseende. Har man stora problem med skulder så finns det möjlighet att få en skuldsanering om man uppfyller alla krav.

När får man en betalningsanmärkning?

En betalningsanmärkning får man om man inte betalar sina skulder. Först och främst får man en påminnelse från kreditbolaget. Om påminnelsen inte betalas i tid så skickas ett ärende till ett inkassoföretag, som skickar en faktura med slutdatum. Ofta har inkassoföretaget specialiserat sig på att driva in skulder och köper därför kunder med betalningssvårigheter från olika företag. Om man inte betalar det inkassokrav som kommer från inkassoföretaget, då får man en betalningsanmärkning.

Vad är steget efter en betalningsanmärkning?

Om man inte betalar den skuld som kommer via inkassoföretaget så skickas ärendet vidare till Kronofogden. Kronofogden tar i sin tur kontakt med låntagaren och dess eventuella arbetsgivare. Man inleder en skuldsanering och det görs en utmätning av både tillgångar och lön. Allt av värde kan konfiskeras och säljas för att betala av skulderna. Pengar kan även komma att dras direkt på lönen, direkt från arbetsgivaren. Tänk dig därför alltid för innan du drar på dig kostnader så att du verkligen kan betala dem. En betalningsanmärkning är inget att leka med.
OBS! En betalningsanmärkning är ett tecken på en tidigare misskött ekonomi. Det krävs mycket oaktsamhet och försummelse för att kreditupplysningsföretagen ska få anledning att göra en notering i sina register. Har du trots allt fått en betalningsanmärkning så bör du ta allvarligt på saken och vara mycket försiktig med att dra på dig ytterligare skulder.